UNIX-időbélyeg kiszámítása

UNIX időbélyeg kiszámítása

A számítástechnikában használatos Unix-időbélyeg az egyetemes idő (UTC) szerinti 1970. január 1. éjfél óta eltelt másodpercek száma, a szökőmásodperceket nem számolva. A Unix-szerű operációs rendszerek mellett számos más alkalmazásban is használják. A Unix-idő valójában nem lineáris reprezentációja az időnek, mert a szökőmásodperceket nem lehet vele megadni. - (Forrás: Wikipédia)


 

Az Unix-idő története

 

A számítástechnikában használatos Unix-időbélyeg az egyetemes idő (UTC) szerinti 1970. január 1. éjfél óta eltelt másodpercek száma, a szökőmásodperceket nem számolva. A Unix-szerű operációs rendszerek mellett számos más alkalmazásban is használják. A Unix-idő valójában nem lineáris reprezentációja az időnek, mert a szökőmásodperceket nem lehet vele megadni.

Az Unix-idő első változatai előjel nélküli 32 bites egész számként adták meg az időt, amely a korabeli számítógépek rendszeróráján alapult. Az eredeti Unix epoch ekkor még - az 1971. november 3-án kiadott Unix Programmer's Manual első kiadása alapján az Unix-idő 1971. január 1. 00:00:00 óta eltelt idő, a másodperc 60-ad része alapján számolva.
Mivel a 32 biten kifejezett idő tizedmásodpercek alapján csak mintegy 2,5 évet biztosított, az epochot később újradefiniálták, másodpercekben fejezve ki az Unix-időt, amely (az előjelezés bevezetése után) kb. 130 évre növelte az Unix-idővel kifejezhető időtartamot (ld. 2038-probléma).

Az Unix-idő az első meghatározás alapján az epoch óta eltelt idő szimpla, lineáris reprezentációja volt, amely azonban nem vette figyelembe az időszámítást, az első változatban még az időzónát sem határozták meg.
Számos későbbi probléma, többek között az Unix-idő jelenlegi bonyolult definíciója abból ered, hogy a gyakorlatban, apránként határozták meg a fogalmát, ahelyett, hogy egy jól kialakított definícióra építették volna az Unix-időt.

Amikor az 1980-as években a POSIX.1-et írták (1988-ban jelent meg), felmerült a kérdés, hogyan lehetne a time_t-t pontosan meghatározni a szökőmásodpercek figyelembe vételével. Az egyik lehetőség volt, hogy az
Unix-idő csak lineáris módon reprezentálná az epoch óta eltelt időt, ami egyszerű megoldást jelent, de nem teszi lehetővé az Unix-idő egyszerű átváltását az UTC-re (vagy más polgári időszámítás szerinti időre). A második megoldás az egyszerű átváltás volt, a szökőmásodpercek figyelembe vétele körüli bizonytalanságokkal.

A POSIX-bizottság végül az egyszerű megoldást választotta és az Unix-időt az UTC elemeinek megfelelően definiálta. A POSIX 2001-es felülvizsgálata során orvosolták a korábbi definíció hibáit (pl. 2100-at is szökőévnek vette), de az Unix-időt továbbra is az UTC alapján határozták meg, lineáris idő helyett. A POSIX 2004-es kiadása már több időskálát tett elérhetővé az alkalmazások számára, amelyek megfelelnek az Unix-idő tradicionális felhasználásának. A jövőben várhatóan különféle címkék jelzik majd, hogy melyik skála milyen célra használható. A cikkben leírt Unix-idő, bár még évtizedekig használják majd, feltehetően egyre inkább elavultnak fog számítani, és a korábbinál jobban definiált időszámítási rendszerek fogják felváltani.

Forrás: Wikipédia


A számítástechnikában használatos Unix-időbélyeg az egyetemes idő (UTC) szerinti 1970. január 1. éjfél óta eltelt másodpercek száma, a szökőmásodperceket nem számolva. A Unix-szerű operációs rendszerek mellett számos más alkalmazásban is használják. A Unix-idő valójában nem lineáris reprezentációja az időnek, mert a szökőmásodperceket nem lehet vele megadni. - (Forrás: Wikipédia)


Szekeres Sándor

Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS

és a betlehemi csillag

A könyv a múlt és a jelen sérthetetlen dogmáit kérdőjelezi meg, érzékeny pontokat érintve a társadalmi közérzeten, mind a hétköznapokra, a tudományos életre és a hit világára vonatkoztatva. Szó lesz a valódi betlehemi csillagról, a történelmi, azaz a pártus Jézusról, a valós keresztre feszítéséről és egy szörnyű végű összeesküvésről, aminek egyik következménye a téves időszámításunk és a kronológiánk sötét középkora.
Talán nem is véletlen, hogy most íródott meg a könyv. Ismét az útkeresés korában járunk. Létezésünk és hitvilágunk alapjai esnek szét, új kérdések jönnek, új válaszok kellenek.
Ezek alapjait érinti meg a könyv, új szemléletet adva az eddig érinthetetlennek gondolt tabuknak.


Hasznos linkek, társoldalak


Az ELTÉVEDT IDŐSZÁMÍTÁS és a betlehemi csillag

GONDOLGOK

Közhírré tétetik! Kisbíró honlapok

Szekeres Anna Fotó
Források az őstörténethez és időszámításokhoz
ENNEAGRAM önismereti rendszer
Ősmagyar nyelvek

Mlinkó István Általános Iskola, Eger

Mocsáry Évelőkertészet
Évelő növények, évelő virágok
Elektro-Tec, Gyöngyös

Eurochess.hu online sakkiskola
Heves megyei sakkélet
Gyöngyösi ENERGIA SC sakkegyesülete
Boricsev Oleg, sakkmester

Szkíta Főnix
The Scythian Phoenix

A gyöngyösi Ringsted utca oldala
Meglátások


UNIX-időbélyeg kiszámítása

Dionysius Exiguus latin nyelvű munkái

Szekeres Sándor:
Munkahelyek és a népességcsökkenés


Mellár Mihály:
Atlantisz - hol volt, hol nem volt


Szekeres Sándor:
Egyszerű játékok a sakktáblán


Chess Glossary

Chess piece names

Chess Quotes

Laws of Chess (2018)

Sakk aranyszabályok

Sakk kifejezések szótára

Sakkfigurák nevei más nyelveken

PGN Specification and Implementation Guide

Numeric Annotation Glyphs
Numerikus kódok jelentéseTárhelyszolgáltatónk

Power Szerviz Kft.